Hjælp til en bedre kropsholdning
Vi er eksperter i posturologi

Hjælp til en bedre kropsholdning
Vi er eksperter i posturologi

Posturologi

Posturologi er læren om kroppens stilling (holdning) og om behandlingen af lidelser i den forbindelse. Ordet posturologi er beslægtet med ordene positur og position, som betyder “stilling”.

Det posturologiske systems opgave er at holde kroppen oprejst og i balance, såvel i hvile som i bevægelse. Denne funktion styres af hjernen, som får information om vægtfordelingen på fødderne, øjets stilling i forhold til kraniet og om kæbeleddets stilling fra nervesensorer. Forstyrrelser i disse ting fører til skævheder, som igen giver smerter, problemer med balancen og kognitive forstyrrelser (problemer med at omfatte omverdenen).

Posturologi studeres som en disciplin inden for den neurologiske videnskab på universiteter i Frankrig, Italien og USA. Professor Michel Marignan fra Marseille i Frankrig regnes for den ledende posturolog i verden.

Posturologi er også en behandlingsform for smerter og lidelser i ryg, nakke og led. Der er tre grupper af lidelser, som kan opstå ved forstyrrelser i kroppens posturologiske system:

 1. SKÆVHEDER OG SMERTER.
  Gruppe 1 omfatter 80 pct. af alle tilbagevendende nakkesmerter, rygsmerter, discusprolaps,
  kronisk hovedpine, migræne, kronisk ikke-reumatisk ledbetændelse, slidgigt, kroniske idrætsskader og lignende.
 2. BALANCEPROBLEMER.
  Gruppe 2 er problemer med at holde balancen.
 3. KOGNITIVE PROBLEMER.
  Gruppe 3 omfatter problemer med koncentration, indlæringsproblemer – ca. 80 pct. af alle, der
  lider af ordblindhed (dyslexi) har et posturologisk problem – og depression uden en speciel årsag.

Posturologi forklarer hvordan man kan stå oprejst

Når det er muligt for kroppen at stå oprejst, skyldes det musklernes tonus (spændingstilstand). De toniske muskler støtter skelettet og gør det muligt at stå oprejst. Andre muskler – de fasiske – bliver brugt til at bevæge sig med. De fasiske muskler kan man kontrollere med viljen. Evnen til at stå oprejst er meget sårbar hos mennesker, hvilket forklarer den hyppe forekomst af problemer. Mennesker fødes med et umodent posturologisk system, som skal udvikles, før det kan fungere.

De toniske muskler bestemmer ryggens krumning (kurvatur), hvordan hvert enkelt led står i forhold til alle de øvrige, og vinklen mellem skulder og bækken, dvs. hele kroppens stilling.

Hvis ryggen er skæv, hvis et led flytter sig blot en smule eller der opstår muskelspændinger, fører det ofte til smerter.

De fleste former for behandling satser på at afspænde musklen eller sætte leddet på plads. Posturologi griber problemet anderledes an:

Posturologien søger at fjerne årsagen til uhensigtsmæssig muskeltonus ved at regulere de toniske musklers styringssystemer. Det betyder, at selv betydelige skævheder og smerter forsvinder kort tid efter den posturologiske regulering. Dermed er der sat punktum for tilbagevendene smerter, som skyldes skævheder og spændinger. 80 pct. af alle smerter i hoved, ryg og led skyldes problemer med tonus.

Hvorfor skal man behandle med posturologi?

Balanceevnen hos mennesker har til formål at holde udsvingene i kroppens tyngdepunkt inden for et bestemt område, når man står eller går. Hjernen regulerer balancen automatisk ved at justere spændingstilstanden i de toniske muskler ud fra informationer, som den får fra kroppen. Disse informationer kommer i hovedsagen fra fødderne, det indre øre og øjnene.

Hvis hjernen får besked fra kroppen om, at et led skal stå på en bestemt måde, vil leddet konstant søge at indtage den stilling for at holde balancen uanset de smerter og skævheder, som det giver. Når man behandler symptomer på spændingsrelaterede lidelser – smerter, hold osv. – med massage, fysioterapi og kiropraktik, løser det ikke problemet i sig selv.

Posturologisk behandling, derimod, virker ved     at regulere oplysningerne til hjernen om kroppens position, således at oplysningerne ikke bringer uorden i balancen. Når det sker, indtager kroppen omgående den stilling, som den er skabt til. Musklerne slapper af, og ryg og led får den korrekte belastning. På den måde slipper man for smerter til trods for slid og skader.

Reguleringen sker ved at sætte små nåle i ørets nervepunkter, ved at påvirke muskler enkeltvis med små magneter, ved at lægge tynde indlæg i skoene og ved at foreskrive justering af briller eller bidfunktion. Det posturologiske system sammensætter den optimale stilling i enhver situation ved at udnytte nervesystemets evne til selvregulering.

Hvis behandlingen skal være effektiv, skal udøveren være uddannet i brug af ørets nervepunkter.

Sådan foregår en posturologisk behandling

Behandlingen starter med, at patientens holdning undersøges meget nøje i forhold til fodstilling, øjenmuskulatur og kæbens stilling, og alle skævheder bliver checket.

Behandleren tester for at se, om patienten har øget muskelspænding i den ene side af kroppen, og om patientens briller passer til øjnene.

En skævhed eller rotering (forkert stilling af knoglerne) kan fjernes umiddelbart. Et skævt bækken, for eksempel, kan rettes op på brøkdelen af et sekund uden fysisk manipulering ved at påvirke nervereceptorerne til den toniske muskulatur, som trækker bækkenet ud af stilling.

Behandlingen sker ved hjælp af micronåle i øret. De påvirker nerver, som er forbundet med hjernestammen. Nålene bliver siddende i 6-10 dage og virker ind på den neurologiske styring af den toniske muskulatur. Der anvendes også små magneter, som sættes på øjen- eller kæbemuskulatur for at få muskulaturen til at slappe af.

Tag dig tid til at forkæle dig selv. Du fortjener det.

Kontakt os i dag og få en effektiv behandling som er tilpasset dit behov.

Du kan få tilskud fra:

 • Sygessikring Danmark

 • Sundhedsforsikring